Dziczyzna – dlaczego warto ją spożywać?
06.06.2019
Dziczyzna, szczególnie ta odpowiednio przyrządzona to ogromna przyjemność dla podniebienia. Ten kulinarny specjał ma wspaniały smak i aromat. Niestety bardzo rzadko gości na naszych stołach, a w niektórych domach nie jada się jej w ogóle. Powodów jest kilka. Przede wszystkim nie jest tania. Poza tym mówi się, że przyrządzać dziczyznę trzeba umieć, gdyż wiąże się to z wieloma skomplikowanymi zabiegami. W ten właśnie sposób unikamy dziczyzny, która ma tyle cennych wartości odżywczych.
Dlaczego warto jeść dziczyznę?
Dziczyzna jest zdecydowanie chudsza od mięsa zwierząt rzeźnych. Dlatego poleca się ją osobom, które chcą schudnąć. Ponadto zawiera dużo białka, które jest bogate w aminokwasy egzogenne, a także witaminy z grupy B, wapń, fosfor, magnez i żelazo. Wyraźnie widać, że dziczyzna naprawdę jest bardzo cennym dla ludzkiego organizmu mięsem. Co najważniejsze, mogą ją jeść wszyscy, bez względu na restrykcje kaloryczne diety. Nie ma konkretnych ograniczeń w jej spożywaniu. Trzeba tylko pamiętać o tym, by spożywać wyłącznie dobrze przebadane mięso z pewnego źródła. Musi być ono wcześniej poddane odpowiedniej obróbce termicznej. W ten sposób można uniknąć ryzyka zarażenia się włośnicą, która występuje u dzików.
Trzeba koniecznie podkreślić, że walory zdrowotne dziczyzny wynikają z wielu czynników, a jednym z nich jest dieta dzikich zwierząt. Zwierzęta te żywią się roślinnością naturalnego pochodzenia, która jest na ogół pozbawiona sztucznych nawozów i pestycydów. Ich dieta to przede wszystkim trawa, zioła i owoce. Ogromną zaletą dziczyzny jest to, że nie zawiera antybiotyków ani innych, szkodliwych dla człowieka substancji, jakie są dodawane do pasz zwierząt hodowlanych. Mówi się także, że sam fakt, że zwierzyna łowna żyje na wolności, sprawia, że mięso jest zdecydowanie zdrowsze i lepsze jakościowo.
Dziczyzna o różnych porach roku
Mogłoby się wydawać, że właściwa pora na dziczyznę nie istnieje, gdyż ta cały czas smakuje tak samo. Jakkolwiek dziczyzna jest chudym mięsem, warto wiedzieć, że zwierzęta w okresie letnim są tłustsze, co jest związane z większą dostępnością pokarmu. Takie mięso na pewno będzie bardziej nadawać się do zrobienia kiełbasy, niż to pozyskane zimą, kiedy zwierzęta tracą na wadze. Z kolei jeśli chodzi o walory smakowe, warto unikać mięsa z byka (samca jelenia) w okresie rykowiska (wrzesień) oraz mięsa z odyńców w okresie ich huczki (grudzień, styczeń). Wysoki poziom hormonów w ich organizmie negatywnie wpływa na zapach i smak mięsa.
Jak przygotować dziczyznę?
Mięso dzikich zwierząt jest przede wszystkim twarde. Przed spożyciem musi skruszeć i nabrać smaku. Dawniej mięso to początkowo leżało kilka dni w chłodnym i przewiewnym miejscu, a następnie marynowano je w zalewie powstałej na bazie octu i przypraw. Aktualnie proces ten jest już znacznie przyspieszony. Skoro dziś kupujemy mrożone mięso, pewien etap jego przygotowywania możemy już spokojnie wyeliminować. Wystarczy w takim razie je tylko odmrozić i przyrządzić według wybranego przepisu. Zadanie jest jak widać bardzo proste. Dlatego nie należy tłumaczyć się wymówkami, że przygotowywanie potraw z dziczyzny jest skomplikowane i czasochłonne.
W dzisiejszych czasach polowanie na jelenie czy inną zwierzynę łowną nie jest żadną nowością. W związku z tym dziczyznę można dostać bez większego problemu. Warto jednak wspomnieć, że blisko 90% polskiej dziczyzny przeznaczone jest na eksport. Na myśl nasuwa się pytanie – dlaczego nasi sąsiedzi tak chętnie ją spożywają? Najwyraźniej wiedzą to, o czym wielu Polaków nie ma pojęcia – czyli, że mięso to jest bardzo zdrowe. Warto więc poważnie przemyśleć kwestię swojego codziennego menu i przynajmniej postarać się wprowadzić do jadłospisu także dania z dziczyzny. Przyrządzanie i jedzenie rozmaitych potraw z dziczyzny to sama przyjemność..